Comisia Fulbright Romano-Americană
Programul Fulbright este cel mai prestigios program de schimburi culturale, științifice și educaționale desfășurat de Statele Unite ale Americii în întreaga lume. Acesta a fost demarat în 1946, la inițiativa senatorului de Arkansas J. William Fulbright iar în prezent este coordonat de Biroul Afacerilor Culturale și Educaționale al Departamentului de Stat din S.U.A.
Rolul programului este să intensifice înțelegerea reciprocă dintre națiunea americană și celelalte națiuni participante în program, prin schimburi culturale și educaționale, la nivel academic. Programul Fulbright funcționează în aproximativ 155 de țări de pe glob.
România participă la aceste schimburi bilaterale din 1960, administrate până în 1993 de Ambasada SUA la București.
Programul Fulbright este administrat în România de Comisia Fulbright Româno-Americană, înființată în 1993. Comisia acordă cetățenilor români burse de studiu și cercetare în universități de prestigiu din SUA și cetățentilor americani burse de studiu și cercetare în universități românești de renume.
Misiunea Fulbright
- de a încuraja și promova schimburile științifice și educaționale;
- de a intensifica înțelegerea reciprocă dintre SUA și România, prin schimburi culturale și educaționale, la nivel academic;
- de a oferi consiliere asupra oportunităților de studiu în Statele Unite ale Americii.
Bursele administrate de Comisia Fulbright din România pentru cetățenii români
Fulbright Student Award – burse pentru studii de masterat sau cercetare la universități din Statele Unite ale Americii. Bursa vizează toate domeniile educaționale exceptând medicina clinică si se adresează studenților în an terminal, absolvenților, masteranzilor, doctoranzilor si cercetătorilor români.
Fulbright Senior (Postdoctoral) Award – se adresează profesorilor, cercetătorilor și profesioniștilor din mediul public și privat din România, cu diplomă de doctorat sau echivalent al acesteia, interesați de un stagiu de cercetare și predare la universități de prestigiu din Statele Unite ale Americii. Bursa vizează toate disciplinele, exceptând medicina clinică.
Hubert H. Humphrey Fellowship – burse adresate tinerilor manageri din mediul public și privat din România pentru a desfășura activități de dezvoltare profesională la universități de elită din Statele Unite ale Americii.
Fulbright Scholar-in-Residence (SIR) Fellowship oferă oportunități studenților din exteriorul SUA, inclusiv din România, de apreda în universități, timp de un an academic, în SUA.
The Fulbright Schuman Awards sunt proiectate pentru cetățenii UE care doresc să studieze, să cerceteze, sau să susțină o prelegere pe o temă relevantă referitoare relației SUA-UE, politicile UE, sau instituțiile UE, pentru perioade de trei și zece luni, la o instituție din SUA.
Study of the U.S. Institutes for European Student Leaders, un program academic de cinci săptămâni, pentru tineri cu varsta cuprinsă între 18-25. Programul acoperă toate cheltuielile, inclusiv mese, transport, de accident și de boală de asigurări și alte cheltuieli.
Bursele administrate de Comisia Fulbright din România pentru cetățenii americani
Fulbright Award Student este conceput pentru a oferi oportunități pentru cei care dețin un BS / BA sau masterat, pentru candidații doctoranzi, și de asemenea, pentru tinerii profesioniști sau artiști care studiază, sau efectuează studii de cercetare.
Scholar Award Fulbright este desemnat pentru a oferi oportunități profesorilor și profesioniștilor care au un doctorat sau grad profesional terminal echivalent care doresc să efectueze studii de cercetare într-o varietate de domenii academice și profesionale.
Programul Fulbright Specialist (PSA) promovează legăturile dintre mediul academic și profesioniștii din SUA și omologii lor de la institutii gazdă din România.
Programul Fulbright oferă oportunități de schimb pentru cetățeni – cercetători, studenți și profesioniști – pentru studii, cercetare și predare. Aceste subvenții sunt susținute de SUA și Guvernul României iar acestea sunt acordate ca urmare a unor concursuri deschise, bazate pe merit, supravegheate de comisii bi-naționale. Pentru mai multe informații cu privire la Comisia Fulbright Româno-Americană și programele oferite de acestea, vă recomandăm să consultați link-ul site-ului oficial: http://www.fulbright.ro/
Ambasador Fulbright la UVT: Conf. Univ. Dr. Cristina CHEVERESAN