Am fost selecţionat. Ce fac acum?

Pentru o mobilitate de studii Erasmus+, în baza principiului autonomiei universitare, trebuie să ai în vedere faptul că fiecare universitate are o modalitate unică de selecție a studenților. Mai mult decât atât, fiecare aplicație este unică. Aici vei citi câțiva pași general valabili care te vor ajuta să parcurgi acest proces administrativ.

Pentru a aplica la o bursă Erasmus+, în Universitatea de Vest din Timișoara s-a realizat o selecție bazată pe concurs de dosare și interviu. În cazul în care citești această explicație înseamnă că ai trecut de selecția din cadrul facultății tale. Felicitări! Ai trecut de jumătatea drumului spre desfășurarea unei mobilități Erasmus studii.

Este modalitatea prin care anunți universitatea gazdă că urmeză să petreci o perioadă în mobilitate Erasmus studii la acea instituție. Vei completa un formular în care se cere să menționezi clar facultatea/specializarea pe care o urmezi, perioada pe care o vei petrece în mobilitate (unul sau două semestre), limbile străine pe care le cunoști etc.

Este formularul în care sunt specificate materiile pe care le vei studia pe perioada mobilității și care îți vor fi recunoscute la întoarcerea în țară. Atenție: unui semestru îi corespund 30 de credite ECTS și unui an universitar 60 de credite ECTS.

Pentru completarea unui Learning Agreement

  • In primul rând fă-ţi o listă care conţine cursurile ce se vor ţine la facultatea/secţia ta de la UVT pe perioada cât eşti plecat la studii.
  • Apoi, caută online pe adresa universităţii gazdă şi ce cursuri oferă ei - informaţia ar trebui să fie afişată ori pe pagina de net a facultăţii respective, ori pe cea a departamentului lor de relaţii internaţionale.
  • Dacă îţi faci Learning Agreement-ul bine (adică găseşti cât mai multe cursuri asemănătoare - nu uita să discuţi lista acestora cu Coordonatorul Departamental de la facultatea ta), nu o să ai nicio problemă cu recunoaşterea studiilor făcute în străinătate la întoarcere. Există şi posibilitatea schimbării cursurilor alese, după sosirea la universitatea gazdă, cu acordul Coordonatorului Departamental din ţară .
  • Pentru a fi valabil, Learning Agreement-ul trebuie semnat de către Coordonatorul Departamental (prima semnătură) şi apoi de Coordonatorul Instituţional al UVT, Dr. Andra-Mirona STAN-DRAGOTESC (semnătura se obţine la Departamentul de Relații Internaționale).

  • Pe site-ul nostru, la categoria Formulare ECTS vei găsi documentele pentru Application Form cât și pentru Learning Agreement. Le poți folosi doar dacă nu le găsești pe cele ale universității gazdă.
  • Te rugăm să respecți termenele limită de trimite/completare a formularelor; o încălcare a acestora poate atrage refuzul universității gazdă de a te primi în mobilitate
  • Îți recomandăm să cauți cât mai multe informații pe site-ul universității gazdă! Poți găsi referiri la alte oportunități de cazare, reduceri la produse și servicii, afilierea la organizații studențești, activități extracurriculare, costuri de viață etc.

Majoritatea universităților partenere oferă cazare în căminele lor studențești, însă, pot exista și excepții. Recomandăm să vă informați din timp în legătură cu opțiunile de cazare din orașul gazdă.

Pentru a veni în ajutorul studenților Erasmus care își caută cazare pe perioada mobilității, vă propunem câteva platforme de cazare precum:
Erasmus Play - a student accommodation search engine, for mobile students across Europe. It allows you to compare all available housing options with ease. Moreover, you will be able to book in total safety since all accommodations are provided by verified platforms. Book your student accommodation in 3 steps:

- Select your host city and dates.
- Compare all available accommodation.
- Click and book with total security.