Informații generale despre granturile SEE

Pe 21 martie 2012 s-a semnat Memorandumul de înţelegere intre guvernul Romaniei si guvernele din Norvegia, Islanda şi Liechtenstein pentru implementarea Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009 – 2014, prin care Romaniei i se aloca fonduri in valoare de 176.443.750 euro.

 Acest Mecanism Financiar acopera mai multe programe de finantare, care au ca scop reducerea discrepanţelor sociale şi economice între ţările SEE şi consolidarea cooperării dintre statele donatoare (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein ) şi ţarile beneficiare ale finanţării. Pentru a consulta toate domeniile vizate de programele de finantare in Romania, puteti accesa site-ul www.asistentasee.fonduri-ue.ro.

 Institutia care coordoneaza in Romania intreaga programare si gestionare a granturilor SEE este Ministerul Fondurilor Europene. Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP) a fost desemnata ca Operator de Program pentru programul de "Burse si cooperare interinstitutionala", care se adreseaza in special invatamantului superior.

Valoarea totala a programului "Burse si cooperare interinstitutionala" este de 4 444 444 Euro, din care 4000 000 Euro provin de la tarile donatoare, restul este cofinantare din partea statului roman.

Programul a demarat în iulie 2013 si se va finaliza in decembrie 2016.

Prin program se vor finanta urmatoarele masuri:
  1. Vizite pregatitoare
  2. Proiecte de mobilitate pentru studenti si personal din universitati
  3. Proiecte de cooperare interinstitutionala

  ANPCDEFP estimeaza ca pana la finalul programului sa finanteze mobilitatea a circa 336 de studenti si 141 cadre universitare (atat outgoing cat si incoming), precum si 10 proiecte de cooperare interinstitutionala si 20 de vizite pregatitoare.

  Principalii beneficiari institutionali vor fi universitatile din Romania posesoare a Cartei Erasmus aprobata de Comisia Europeana, iar parteneri vor fi institutii similare sau organizatii de stagiu din statele donatoare. In proiectele de cooperare interinstitutionala, se mai pot asocia ca parteneri universitati, institute de cercetare, companii, ONG-uri, atat din statele membre cat si din celelalte tari beneficiare ale Mecanismului SEE.

  Informatii complete despre tarile beneficiare si tipurile de asistenta financiara gasiti pe site-ul www.eeagrants.org

„Finanțat prin fonduri donate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia“