Informatii generale

Anul academic la Universitatea de Vest din Timișoara constă în două semestre:

  • Semestrul de toamnă durează de la începutul lunii octombrie până la sfârșitul lunii ianuarie.
  • Semestrul de primăvară durează de la mijlocul lui februarie până la sfârșitul lunii iunie.

Fiecare semestru se încheie cu o sesiune de examene care durează în jur de trei – patru săptămâni, în funcție de fiecare facultate. De asemenea mai este și o sesiune extraordinară de examene în toamnă. Există și vacanța de Crăciun care durează în jur de trei săptămâni, o vacanță de o saptămână între semestre și aproximativ două luni în vacanța de vară.

Studenții Universității de Vest din Timișoara beneficiază de gratuitate în cadrul sistemului de transport în comun (http://www.ratt.ro/). Pentru detalii privind gratuitatea acestuia, va rugăm să vă adresați secretariatelor facultăților.
După finalizarea procedurilor de admitere și înmatricularea la una din facultățile din cadrul UVT, cetățenii străini au obligaţia să își depună dosarul la Serviciul pentru Imigrări Timiș pentru obţinerea dreptului de ședere legal în România în scop de studii (Permis de ședere).

Acte necesare pentru obținerea permisului de ședere:
  1. Cerere tip de la Serviciul pentru Imigrări, Timiș
  2. Declaraţie tip de la Serviciul pentru Imigrări, Timiș
  3. Documentul de trecere a frontierei (pasaportul, titlul de calatorie, etc.) original si copie;
  4. Adeverinţă student* de la D.R.I. (se aduce la D.R.I. adeverință de student de la secretariatul facultății pe baza căreia se eliberează adeverința tip pentru obținerea permisului de ședere în România);
  5. Adeverinţă medicală. Poate fi eliberată de orice instituție sanitară publică sau privată sau de la Policlinica studențească, lângă Cămin 12 (în plus, cei care au peste 26 de ani trebuie să aducă dovada plății asigurărilor de sănătate, de la Casa de Asigurări, Timiș, strada Corbului nr. 4, sau asigurare europeană)
  6. Dovada spaţiului de locuit (contractul de închiriere sau comodat sau contractul de la cămin)
  7. Legitimație de ședere temporară în România- dacă există din anii anteriori.


* Adeverința de student trebuie să fie eliberată de Departamentul de Relații Internaționale, cea eliberată de secretariatul facultății nu este acceptată de către Serviciul pentru Imigrări, Timiș.


Bursierii statului român sunt scutiți de la plata taxelor aferente permisului de ședere.

Adresa Serviciului pentru Imigrari, Timiş:
Str. Mocioni nr. 8-10, Inspectoratul de Politie Judetean
Telefon: +4 -0256 – 402.430, +4 -0256 – 402.433.
Site:http://igi.mai.gov.ro/contact/form/ro/timis/38